Sycące śniadanie
Celebrować śniadanie, czy pomijać? Moim zdaniem, w tygodniu trudno o czas na celebrację, ale nie należy rezygnować z tego posiłku. Prawie wszystko, co widzisz tutaj na zdjęciu, da się przygotować wcześniej, więc nie ma wymówek – sycące śniadanie to dobry początek dnia.
Sałata z sardynkami
Z dzieciństwa wspominam z przyjemnością wiele dań, ale sardynki z puszki, skropione sokiem z cytryny, to był rarytas. Nie zawsze trafiały się w sklepie, czasem przyjeżdżały w paczce od cioci, miały BARDZO intensywny aromat i podobno były bardzo zdrowe. Nie wybrzydzałam, jadłam z wielką chęcią,…
Co warto jeść: sardynki
Znalazłam sardynki nie w oleju, tylko w sosie własnym. Polecam! Jak jeść takie sardynki? Z cytryną, do ciemnego pieczywa. Jako pastę (też do pieczywa, albo do liści sałaty. Jako „awanturkę”, czyli pastę z sardynek z białym serem. Jako składnik sałaty… o której jutro. Cena:…
Błyskawiczny pasztet włoski
Jak być może dało się zauważyć, lubię pasztet i piekę go dwa razy do roku (na Boże Narodzenie i Wielkanoc). Jest to zadanie nawet nie tyle trudne, co żmudne, bo mięso trzeba kupić, ugotować, ostudzić, pokroić… I tak dalej (dokładny przepis na pasztet podawałam, także…
Tosty z awokado
Tosty z awokado w tej właśnie wersji jadłam podczas wycieczki do Nowego Jorku. Nie ukrywam, że to jedno z moich ulubionych wspomnień stamtąd – a do restauracyjki, gdzie te tosty jadłam, wysyłam każdego znajomego, kto się tam wybiera. Mam nadzieję, że nadal robią to danie…
Faszerowany bakłażan
Faszerowany bakłażan to przepis kombinowany – o sosie pisałam w przepisie na spaghetti z sosem marinara, a o kulkach mięsnych – w przepisie na klasyczne lasagne. Do tego średniej wielkości bakłażan, trochę parmezanu i danie ze sporą ilością warzyw gotowe.
Mus jabłkowy z jogurtem
Czyli śniadanie na słodko. Bardzo szybkie, do zrobienia przed wyjściem do pracy. Mus jabłkowy z jogurtem 2 jabłka łyżeczka syropu z agawy łyżeczka soku z cytryny cynamon 150g jogurtu greckiego Jabłka obrać, pokroić w niedbałą kostkę, ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Posypać cynamonem, polać syropem…
Czy to oryginał cz. 21 – cienie MAC
Przyszło do mnie kolejne pytanie o cienie MAC. Na pozór na zdjęciu wszystko wygląda OK, ale po pierwsze, w opisie aukcji aż roi się od literówek w nazwach cieni, po drugie, cienie sprzedawane są po mniej niż 20 zł za sztukę. Sprzedawca pisze coś o…
Sałatka z karczochami
Karczochy znamy głównie jako spore, zielone warzywa, które gotujemy i podajemy z sosem. Ale w sklepach często można dostać karczochy marynowane – jak je podać, żeby inne składniki nie zdominowały ich delikatnego smaku? Mój przepis na sałatkę z karczochami to jedna z propozycji. Spróbujesz?
Sałatka z wołowiną i brokułem
Często czytam, że mężczyźni nie lubią sałat i sałatek, bo „nic w nich nie ma”. Ta sałatka z wołowiną i brokułem z pewnością zaspokoi potrzeby każdego mięsożercy. Smacznego!
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl