China Hotpot, Warszawa
Najlepszy grill to według mnie ten, na którym jesz to, co lubisz i nikt nie zje Ci ostatniego kawałka. Według tej logiki, grill w China Hotpot to najlepsze miejsce, zwłaszcza że ktoś po Tobie sprząta i potem czyści grill. Co można zjeść w China Hotpot…
Prosty sposób na etykiety na domowe przetwory
Idzie jesień, więc robimy przetwory. A jak przetwory, to trzeba je jakoś oznaczyć. Skąd brać ładne etykiety na domowe przetwory? Internet jest pełen inspirujących zdjęć, ale nie zawsze mamy talent ilustratorski, który pozwoli nam artystycznie ozdobić każdą etykietkę na słoik. No i nie zawsze mamy…
Tofu w sosie kokosowym z ryżem i fasolką
Kiedyś nie lubiłam tofu. Pierwsze podejścia do niego były nieudane, a ja uznałam, że nie ma co się męczyć. Ale zaczęłam czytać blog Lisy – Healthy Nibbles & Bits (polecam), a ona sporo używa tofu w swoich daniach. Wiadomo, mogę równie dobrze użyć mięsa, ale…
Prawdziwy oscypek – jak i kiedy go kupić, ile powinien kosztować?
Jedziesz w góry. Spacerujesz, podziwiasz widoki, ale przychodzi czas powrotu. Jeśli masz podejście takie, jak ja, pewnie szukasz ładnych prezentów dla bliskich. O tym, jakie są najlepsze prezenty z Zakopanego (i okolic), napiszę osobno, ale dziś o tym, co dla wielu osób jest bardzo dobrym…
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem
Po angielsku, zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem noszą o wiele krótszą nazwę: tuna melt. Przepadam za nimi niezależnie od tego, jak się nazywają, bo to świetny, sycący posiłek, szczególnie zimą, kiedy naprawdę trzeba zacząć dzień od dobrego śniadania, najlepiej na ciepło.
Bakłażan w parmezanie
Brzmi jak o-wiele-za-dużo-kalorii, ale bakłażan w parmezanie to wbrew pozorom danie stosunkowo lekkie (a przy tym sycące). Może być pełnoprawnym posiłkiem – wygląda jak zapiekanka i w tej roli można go podawać.
Jak przechowywać jedzenie, żeby go nie marnować? Sprawdzone rozwiązania
Według raportu, który ostatnio czytałam, 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność, z czego większość dotyczy wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków (aż 70,3%), a 37,2% produktów spożywczych. To dla mnie naprawdę niepokojące dane. Sama bardzo staram się niczego nie wyrzucać – właśnie spędziłam weekend,…
Remont domu – od czego zacząć, o czym pamiętać, na co się nastawić?
Mieszkamy w naszym domu już ponad 13 lat. Od jakichś trzech rozważaliśmy, czy to nie czas na remont – odświeżenie całości, wymianę tego i owego i drobne naprawy. Niestety, ekipa, która przeprowadzała remont naszego domu po tym, jak go kupiliśmy, jest już niedostępna, a znalezienie…
Jaki jest najlepszy krem na noc?
Mam wrażenie, że dobry krem na noc to taki święty Graal dla wielu kobiet. Demakijaż czymś tam się zrobi, tonik może być Ziai za 5 zł z kiosku, ale krem na noc musi działać cuda. Od razu mówię: w zasadzie jest to możliwe, ale skomplikowane….
Pieczarki faszerowane kurczakiem
Dawno temu regularnie jeździłam ze znajomymi nad morze. To były czasy studenckie, pierwsza praca, więc nie mieliśmy masy pieniędzy i dlatego większość jedzenia przygotowywaliśmy sami, nie chodziliśmy do restauracji. Jednym z dań, które zawsze robiliśmy na grillu, były pieczarki faszerowane. Ostatnio przypomniało mi się to…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl