Bardzo lubię jalapeno poppers, czyli papryki jalapeno nadziewane serem, panierowane i smażone w głębokim oleju. Tyle tylko, że to danie nie dość, że kaloryczne, to jeszcze skomplikowane, wymagające masy etapów gotowania. Czyli nic dla mnie. Ale papryczki z serem to żaden wysiłek.
Spis treści
Papryczki z serem: składniki
400 g papryczek w różnych kolorach
150 g sera mascarpone
50 g tartego parmezanu
pęczek pietruszki
Papryczki z serem: przepis
Rozgrzej piekarnik do 170C.
Mascarpone przełóż do miski. Posiekaj drobno pietruszkę, dodaj do mascarpone, dodaj tarty parmezan i dobrze wymieszaj.
Odetnij czubki papryczek, przetnij je na pół, oczyść z gniazd nasiennych i nasion.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry.
Do każdej papryczki nałóż pasty serowej – od serca, ale nie tyle, żeby wychodziła poza krawędzie papryki.
Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie sprawdź i w miarę potrzeby opiekaj od góry kolejne 5-7 minut.
Jak podawać papryczki z serem?
Moim zdaniem, doskonałe są na gorąco, prawie prosto z piekarnika, ale ten efekt trudno osiągnąć, jeśli jest większa impreza. Równie dobre są na zimno. Ponieważ niektóre z nich mogą być ostre, uprzedź o tym gości.
Papryczki z serem można przechować w pudełku 1-2 dni w lodówce.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl