Co prawda Wielkanoc już za nami, ale przepis na pasztet bez mięsa może się przydać przez cały rok. Często zdarza się, że podejmujemy gości, z których część nie je mięsa. Co wtedy podać? Pasztet bez mięsa to ciekawa przekąska, która nie wymaga nietypowych składników.
Pasztet bez mięsa – przepis
proporcje na 2 średniej wielkości słoiki
- 100 g grzybów suszonych
- 200 ml wrzątku
- 50 g masła
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 100 ml brandy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Zalej grzyby suszone wrzątkiem, odstaw na bok.
Cebule pokrój w kostkę (nie musisz się bardzo przykładać, potem całość zmiksujesz). Rozgrzej na patelni 1/3 masła, dodaj cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia.
Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki (większe – w ósemki) i stopniowo dodawaj do patelni z cebulą. Chodzi o to, żeby pieczarki lekko się podsmażyły i wypuściły sok, ale nie chcemy ich zamordować. Tu przyda się reszta masła. Dodaj też tymianek.
Dodaj namoczone suszone grzyby. Przyjrzyj się wodzie spod nich – jeśli nie ma w niej żadnych nieczystości z grzybów (np. piasku), wlej ją od razu na patelnię. Jeśli coś jest – przelej wodę przez ręcznik papierowy lub filtr do kawy.
Podduszaj zawartość patelni, aż płyn całkowicie odparuje. Wtedy dodaj brandy i ponownie podduszaj grzyby, aż płyn odparuje.
Zestaw patelnię z palnika, odczekaj kilka minut, a potem przełóż grzybową mieszankę do naczynia, którego zwykle uzywasz z blenderem, po czym zmiksuj wszystko. Na tym etapie dodaj sól i pieprz – tyle, ile uznasz za stosowne.
Pasztet bez mięsa wytrzyma w lodówce kilka dni, szczelnie zamknięty. Możesz go podawać na zimno – jako pastę na kawałku chleba, ale jeśli chcesz, zmień go w sos do makaronu czy dodatek do zupy.
Przepis znalazłam w blogu Smitten Kitchen, ale wprowadziłam w nim zmiany.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Pasztet bez mięsa […]