Niezależnie od tego, gdzie kupujesz rzodkiewki, liście warto zużyć. Nie proś o ich oberwanie w warzywniaku, chyba że już naprawdę wyglądają słabo – ale wtedy to i rzodkiewki nie mają szansy być wybitne. Jeśli liście są jasnozielone, w miarę świeże, umyj je porządnie i zrób pesto.
Spis treści
Pesto z liści rzodkiewki: składniki
- 1 pęczek liści rzodkiewki (same rzodkiewki odłóż do czegoś innego)
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności od rozmiaru ząbków)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g orzechów – np. ziemnych, nerkowca, włoskich, co tam masz
- ok. 50 g sera typu parmezan – może być dowolny twardy ser o zdecydowanym smaku, jak Dziugas, Pecorino Romano itd.
- jakieś 4-5 łyżek oliwy (ale nie musisz ich odmierzać)
Pesto z liści rzodkiewki: przepis
Zakładam, że liście są już umyte. Wrzuć je do blendera z resztą składników POZA oliwą i zacznij miksować. Stopniowo wlewaj oliwę, aż osiągniesz konsystencję, o jaką Ci chodzi.
Pesto z liści rzodkiewki: uwagi
Jeśli nie wiesz, jak podać pesto, ugotuj makaron, odlej parę łyżek wody spod makaronu. Do odcedzonego makaronu dodaj 1-2 czubate łyżki pesto (w zależności od liczby porcji), rozrzedź wodą w miarę potrzeby.
Pesto nie należy gotować ani smażyć, bo traci na smaku i urodzie.
Na zdjęciu – makaron z domowym pesto z liści rzodkiewki i sałatka caprese, która od stycznia jest u mnie w ciągłej rotacji. Przepis tutaj:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl