Ser labneh jest bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, ale to nic egzotycznego – jest bardzo podobny do twarogu, sera białego, a w dodatku zrobisz go w domu, minimalnym wysiłkiem!
Spis treści
Ser labneh: składniki
- 3 jogurty greckie
- szczypta soli
Ser labneh: przepis
Na durszlaku rozłożyć gazę, która sięga poza obręb naczynia. Pod durszlak podstawić miskę lub rondel. Wymieszać w jakimś naczyniu jogurt z solą – na tyle, żeby był słony, ale nieprzesadnie.
Posolony jogurt przełożyć na gazę. Związać gazę u góry. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ser jest gotowy, możesz go jeść tak, jak jest albo zrobić z niego domowy serek do smarowania w kilku wariantach smakowych:
Jak przechowywać ser labneh?
Jeśli jednak chcesz, żeby labneh trochę postał, zrób z niego kulki, wrzuć do słoika i zalej oliwą. Tak przygotowany ser labneh wytrzyma w lodówce ponad tydzień (o ile będzie zanurzony w oliwie).
Można dodać zioła do oliwy albo obtoczyć w ulubionych ziołach kulki:
I jak widać, ja tak robiłam, ale nie lubię efektu bałaganu w słoiku. Teraz zrobiłam ser labneh w oliwie bez żadnych dodatków. Doprawiam go ex tempore (raz córka farmaceutki, zawsze córka farmaceutki). Moje ulubione przyprawy do labneh to zaatar i papryka chili, ale ostatnio przywiozłam z Zakopanego sól z firmy Tatrzańska Spiżarnia, z dodatkiem różnych ziół i pasuje doskonale!
PS oliwę możesz wykorzystać ponownie, do kolejnej porcji labneh, użyć do doprawiania sałat albo maczać w niej chleb. Nie zmarnuje się.
Linki do produktów wymienionych powyżej mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
ooo, takie kulki też są w tutejszych sklepach 🙂 fajnie, że podałaś jak go zrobić, przetestuję niebawem. Pozdrawiam!Asia
Polecam 🙂 I koniecznie zaatar do tego. Pozdrawiam 🙂
[…] uzyskaniem gęstego, jednolitego w konsystencji serka, opisywałam już dawno w przepisie na labneh. Na powyższą ilość serka zużyłam 8 jogurtów po […]