Włoska sałatka w słoiku to doskonały, prosty sposób na obiad w pracy i zużycie resztek.

Sałatka w słoiku – włoska

proporcje na 2 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 120 g makaronu pełnoziarnistego, np. kokardki
  • kilka pomidorów suszonych
  • 150 g wędliny, np. pastrami
  • 3 garście rukoli



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Ugotować makaron al dente, ostudzić.

Zmieszać oliwę, sok z cytryny i musztardę, wlać po połowie do każdego ze słoików.

Na to wrzucić makaron, pokrojone w paski pomidory, pokrojoną w paski wędlinę i rukolę.

Sałatka w słoiku ma to do siebie, że można ją zrobić nawet na 2-3 dni przed zjedzeniem.