Przepisy

Sałatka ryżowa z tuńczykiem 

Są takie rzeczy, które zawsze mam w domu – zapas ryżu, kasz, makaronów, puszki z pomidorami, fasolą, tuńczykiem. Dzięki temu, stworzenie sałatki ryżowej z tuńczykiem nie wymagało wyjścia do sklepu, bo do bazy dodałam składniki, które miałam w lodówce i które do tego pasowały. To…

Przepisy

Zdrowy zielony koktajl 

Jeśli tak, jak ja, bardzo lubisz kupować owoce, a potem nie wiesz, co z nimi zrobić, sprawdź ten banalny przepis na zielony koktajl. To o wiele lepsze wyjście niż jedzenie owoców bez dodatków, już nie wspominając o pieczeniu ciasta z nimi! Zdrowy zielony koktajl doda…

Przepisy

Proste lasagne bez pieczenia 

Lasagne to danie wyjątkowo smaczne, ale zwykle wymaga kilku godzin przygotowania – takie jest lasagne z mięsem, które pokazywałam tu jakiś czas temu. Lasagne ze szpinakiem jest nieco prostsze, ale to nadal sporo czasu. W dodatku trzeba mieć piekarnik i odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne –…

Przepisy

Pesto z bobu 

Czasem jest tak, że kupujemy oczami – zwłaszcza, jeśli na zakupy pojedzie się bez listy, co serdecznie odradzam. Wtedy do koszyka trafia wszystko, bo takie ładne i tanie, szkoda nie wziąć, coś się z tego zrobi. Pesto z bobu to pomysł na te chwile, kiedy…

Przepisy

Piramidki z bakłażana 

Na targach i w sklepach pełno warzyw – są piękne pomidory, papryka, świeże zioła, a także bakłażany. O tym, co to jest bakłażan i jak podawać bakłażany, pisałam niedawno. Dziś nietrudny przepis na elegancką przystawkę lub pełne danie obiadowe.

Przepisy

Makaron z kurczakiem w pikantnym sosie 

Mój przepis na kurczaka Buffalo z wolnowaru jest świetny, ale półtora kilograma kurczaka to sporo. Jak się nie znudzić, jedząc ciągle to samo? Mam dwa sposoby. Pierwszy to zamrożenie części jedzenia – to, na co nie możesz patrzeć dziś, będzie królewskim posiłkiem za kilka tygodni. Drugi…