Trochę eksperyment, ale wyszło bardzo dobrze. Dużo warzyw, trochę aromatycznego, intensywnego w smaku sera pleśniowego – danie dla całej rodziny gotowe. Zapiekanka ze szpinakiem i cukinią wystarczy na kilka obiadów – wystarczy podgrzać!
Zapiekanka ze szpinakiem i cukinią: składniki
proporcje na 6 porcji
- 250g szpinaku
- 200g cukinii
- 100g sera pleśniowego blue
- 100g ryżu brązowego
- 350g jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- oregano
- tymianek
- sól
- pieprz
Zapiekanka ze szpinakiem i cukinią: przepis
Ryż ugotować, ostudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Szpinak umyć, osuszyć, pokroić we wstążki.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Cukinię pokroić w półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić połowę czosnku i szpinak, dusić 3-5 minut, aż do lekkiego zwiędnięcia.
W tym czasie do dużej miski wybić 4 jajka, lekko je ubić, dodać zioła i jogurt, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem.
Szpinak przełożyć do innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, wrzucić resztę czosnku i cukinię, dusić 3-5 minut, aż zmięknie.
Ser pokroić w drobną kostkę lub pognieść widelcem (w zależności od tego, czy jest bardziej twardy, czy miękki).
Zmieszać duszone warzywa, ser, ryż i jajka z jogurtem. Przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią alu, piec 20 minut.
Po tym czasie odsłonić, zapiekać kolejne 5-7 minut (polecam opcję grillowania, jeśli masz ją w piekarniku).
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl