Awokado z łososiem brzmi tak-bardzo-luksusowo, ale nie przesadzajmy, to szybki sposób na zdrową i efektowną przekąskę. Podaj, kiedy przyjdą goście, zrób sobie udany wieczór. Awokado jest zdrowe i fajne, tylko trzeba je doprawić.

Awokado z łososiem – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 awokado (dojrzałe, musi lekko uginać się przy dotknięciu – jeśli jest twarde jak kamień, nici z dania)
  • 200 g łososia (może być też tatar z łososia)
  • świeży koperek
  • sok z cytryny
  • rzodkiewki

Awokado z łososiem – przepis

Mięso łososia drobno posiekać.

Awokado przeciąć na pół, wyjąć miąższ, ugnieść, dodać koperek i sok z cytryny.

Do połówek awokado nałożyć miąższ, na to łososia, skropić cytryną.

Rzodkiewki pokroić w słupki, rozsypać po łososiu.

Podawać i zjadać od razu – miąższ awokado ciemnieje pod wpływem powietrza, więc mimo soku z cytryny może szybko stracić urodę. Jeśli chcesz więcej poczytać o awokado, polecam mój poradnik: co to jest awokado.