Odkąd kilka lat temu jadłam gotowanego selera (bez żadnych dodatków), myślałam, że to pełne witamin i innych dobrodziejskich składników warzywo nie wróci do mojej kuchni. A tu proszę – jest. Bo frytki z selera zupełnie nie smakują jak gotowany seler.

Frytki z selera

proporcje na 2 porcje

  • 1 seler
  • łyżeczka oliwy z czosnkiem i papryką (lub zwykłej zmieszanej ze sproszkowaną papryką i posiekanym czosnkiem)
  • sól
  • papryka w płatkach

Rozgrzać piekarnik do 175C.

Seler obrać, pokroić w ósemki (chyba, że jest bardzo duży, wtedy np. w plastry – kawałki nie mogą być bardzo grube). Skropić oliwą i solą, wymieszać z płatkami papryki, wstawić do piekarnika.

Piec 15 minut.

Frytki z selera świetnie pasują do obiadu, ale możesz je też podać jako przekąskę.