Ser labneh jest bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, ale to nic egzotycznego – jest bardzo podobny do twarogu, sera białego, a w dodatku zrobisz go w domu, minimalnym wysiłkiem!

Ser labneh: składniki

  • 3 jogurty greckie
  • szczypta soli

Ser labneh: przepis

Na durszlaku rozłożyć gazę, która sięga poza obręb naczynia. Pod durszlak podstawić miskę lub rondel. Wymieszać w jakimś naczyniu jogurt z solą – na tyle, żeby był słony, ale nieprzesadnie.

Posolony jogurt przełożyć na gazę. Związać gazę u góry. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ser jest gotowy, możesz go jeść tak, jak jest albo zrobić z niego domowy serek do smarowania w kilku wariantach smakowych:

Domowy serek do smarowania

Jak przechowywać ser labneh?

Jeśli jednak chcesz, żeby labneh trochę postał, zrób z niego kulki, wrzuć do słoika i zalej oliwą. Tak przygotowany ser labneh wytrzyma w lodówce ponad tydzień (o ile będzie zanurzony w oliwie).

Można dodać zioła do oliwy albo obtoczyć w ulubionych ziołach kulki:

ser labneh

I jak widać, ja tak robiłam, ale nie lubię efektu bałaganu w słoiku. Teraz zrobiłam ser labneh w oliwie bez żadnych dodatków. Doprawiam go ex tempore (raz córka farmaceutki, zawsze córka farmaceutki). Moje ulubione przyprawy do labneh to zaatar i papryka chili, ale ostatnio przywiozłam z Zakopanego sól z firmy Tatrzańska Spiżarnia, z dodatkiem różnych ziół i pasuje doskonale!

PS oliwę możesz wykorzystać ponownie, do kolejnej porcji labneh, użyć do doprawiania sałat albo maczać w niej chleb. Nie zmarnuje się.

ser labneh

Linki do produktów wymienionych powyżej mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.