Pieczeń rzymska kojarzy mi się z przyjęciami u rodziny – masa mięsna z jajkiem w środku zawsze mnie fascynowała. Widuję ją też w sklepach spożywczych, oferowaną w niedużych foremkach – ale nigdy nie mam pewności, z jakiego mięsa ją zrobiono, więc wolę zrobić własną, doprawioną po włosku.
Spis treści
Pieczeń rzymska – składniki
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 łyżki pesto
- 2 łyżki tartej bułki *
- 2 jajka **
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
Pieczeń rzymska – przepis
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Wszystko z wyjątkiem przecieru i octu wymieszać, uformować klops.
Ułożyć na aluminiowej tacce z dziurami albo w foremce do pieczenia.
Zmieszać przecier z octem, posmarować po wierzchu. Ponawiać smarowanie co 20-30 minut.
Piec około 1,5 godziny.
Pieczeń rzymska – uwagi
* Tarta bułka to określenie umowne, nie musisz używać kupnej bułki tartej. Ja zwykle mielę grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, które robię sama.
** Jeśli wolisz, możesz ugotować 2 jajka na twardo i dodać je do pieczeni rzymskiej, ale nie pomijaj 2 surowych jajek w składzie masy mięsnej.
Podawaj na ciepło albo na zimno.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Ja robię wędliny w domu i wcale to nie jest trudne, a przynajmniej wiem co w nich jest, no i że są oczywiście bez żadnej chemii:)) Pozdrawiam!!
Samodzielnie przyrządzona pieczeń to najzdrowsza opcja, wolna od syntetycznych dodatków, których nie brakuje w pieczeniach dostępnych w sklepach. Taka pieczeń idealnie sprawdzi się na obiad w wersji na ciepło. To także doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść wartościowy posiłek poza domem – wystarczy dodatek warzyw czy pożywna kanapka z plastrem pieczeni, aby pokonać pokusę zjedzenia na mieście fast foodów.