Zamiast nudnej jajecznicy, zrób na śniadanie omlet ze szpinakiem. Nie trzeba go piec w piekarniku, nie trzeba go obracać na patelni – wychodzi idealny, puszysty i sycący.
Omlet ze szpinakiem – składniki
proporcje na 2 porcje
- 3 jajka
- 200 g szpinaku świeżego
- 30 g sera koziego
- kilka suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Omlet ze szpinakiem – przepis
Umyj szpinak. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć szpinak, zmniejsz gaz do małego i podduś przez 2-3 minuty – liście zwiędną. Wyjmij na deskę, pokrój lekko.
Ubij jajka w misce. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Dodaj do jajek szpinak, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wylej na rozgrzaną patelnię.
Na powstałym omlecie rozłóż ser i pomidory. Przykryj pokrywką, smaż na małym ogniu ok. 5 minut – jajka mają być ścięte.
Podawaj na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl