Pieczeń rzymska kojarzy mi się z przyjęciami u rodziny – masa mięsna z jajkiem w środku zawsze mnie fascynowała. Widuję ją też w sklepach spożywczych, oferowaną w niedużych foremkach – ale nigdy nie mam pewności, z jakiego mięsa ją zrobiono, więc wolę zrobić własną, doprawioną po włosku.

Pieczeń rzymska – składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 łyżki pesto
  • 2 łyżki tartej bułki *
  • 2 jajka **
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Pieczeń rzymska – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Wszystko z wyjątkiem przecieru i octu wymieszać, uformować klops.

Ułożyć na aluminiowej tacce z dziurami albo w foremce do pieczenia.

Zmieszać przecier z octem, posmarować po wierzchu. Ponawiać smarowanie co 20-30 minut.

Piec około 1,5 godziny.

Pieczeń rzymska – uwagi

* Tarta bułka to określenie umowne, nie musisz używać kupnej bułki tartej. Ja zwykle mielę grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, które robię sama.

** Jeśli wolisz, możesz ugotować 2 jajka na twardo i dodać je do pieczeni rzymskiej, ale nie pomijaj 2 surowych jajek w składzie masy mięsnej.

Podawaj na ciepło albo na zimno.