Gazpacho to taki hiszpański chłodnik. Nie wymaga gotowania, za to wymaga składników najlepszej jakości. Kiedy warzywa są w sezonie, rób gazpacho.
Gazpacho – przepis
proporcje na 2 duże porcje lub 4-6 mniejszych (np. jako przystawka)
- 6 pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek (odradzam ogórki gruntowe w tym przypadku)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 100 ml wody
- sól
- kilka kropli sosu tabasco
Warzywa pokroić na kawałki, zmiksować blenderem, dodając wodę. Czosnek posiekać i dorzucić do mieszaniny, zmiksować całość. Dodać oliwę, ocet i sól. Wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem dodać tabasco lub podać je na stół.
Zupa wytrzyma w lodówce 2 do 3 dni. Trzeba ją tylko wymieszać przed podaniem, bo się rozdzieli.
Przepis pochodzi z serwisu Food & Wine.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Dla mnie gazpacho jest dobre nawet w pochmurne dni, do tego kromka ciemnego pumpernikla i gotowe 🙂