W USA ten sos znany jest pod nazwą „green goddess dressing”. Przepis powstał podobno w latach 20-tych XX wieku – i nie zawierał, inaczej niż u mnie, awokado. Ja zastąpiłam większość majonezu tym tłustym owocem. Sam sos z awokado i pietruszki jest doskonały jako dodatek do sałaty – jeśli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj więcej jogurtu. Można go też podawać jako dodatek do mięsa albo dip do warzyw.

Sos z awokado i pietruszki – składniki

  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos z awokado i pietruszki – przepis

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Podawać od razu, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, do 2 dni.