Jesteśmy tak stworzeni, że wszystko, co słodkie, jest kuszące. Słodkie ziemniaki (i powstające z nich słodkie frytki) to bardzo ciekawe warzywo, które warto wprowadzić do jadłospisu.
Pieczone słodkie frytki – przepis
proporcje na 4 porcje
- 2 ziemniaki słodkie (jakieś 500 g)*
- 2 – 3 łyżki oliwy
- sól
- czosnek
- mielona papryka, np. wędzona lub wędzona i ostra
* Słodkie ziemniaki potrafią być monstrualne, ale nie polecam ich kupować, bo do pokrojenia trzeba masy siły. Lepiej wziąć kilka mniejszych.
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Pokrojone ziemniaki zamoczyć w oliwie i obtoczyć w mieszance soli, czosnku i papryki (proporcje przypraw wedle uznania). Ułożyć pojedynczo na blasze i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przewrócić je i wstawić na kolejne 10 minut.
Pieczone słodkie frytki mają charakterystyczny smak, ale nie są bardzo słodkie. Wypróbuj, zanim uznasz, że to nie dla Ciebie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl