Zwykle klopsy w sosie śmietanowym kojarzą się nam z bladym, duszonym mięsem i gęstym, doprawianym mąką sosem. Nic bardziej mylnego, to danie może być świeże i lekkie.
Klopsy w sosie śmietanowym – przepis
proporcje na 4 porcje
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- sól
- pieprz
- olej
- 3 łyżki śmietany 12%
- oregano
- pietruszka (natka)
Śmietanę wyjąć z lodówki.
Mięso wymieszać z przyprawami, uformować regularne, niewielkie kulki. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Odkładać do osobnego naczynia.
Wylać z patelni resztkę oleju.
Na patelni zmieszać śmietanę z ziołami, solą i pieprzem (przyprawy wedle uznania – jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej pieprzu). Chwilę podgrzać i dodać klopsy, dusić razem 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl