Mimo że w dniu, kiedy to piszę, na zewnątrz jest raptem 3C, to mamy już kwiecień i chcę jeść rzeczy wiosenne – zioła, świeże warzywa, a nie ciężkie sosy. Ten przepis znalazłam w NYTimes Cooking, które od lat subskrybuję. Nie jest to 1:1 to, co tam znalazłam, raczej moja własna interpretacja. Ale muszę powiedzieć, że ten makaron z cukinią i pomidorami to jedna z lepszych rzeczy, które ostatnio podałam, doskonała na wiosnę i lato – z całą pewnością będę to danie podawać regularnie.

Makaron z cukinią i pomidorami: składniki

  • 130 g makaronu rigatoni
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g rukoli
  • 50 g twardego sera owczego
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • sok z cytryny
  • garść pietruszki
  • garść mięty
  • pieprz
  • oliwa

makaron z cukinia i pomidorami

To się przyda:

Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…

Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.

Garnek z pokrywką – nie musi być bardzo duży, ale wystarczający na sos i potem na klopsiki. Ja używam garnków WMF, linkuję do takiego, jaki mam – ale kieruj się rozmiarem.

Tarka do sera – od lat używam takiej najprostszej, z IKEA; wystarcza mi w zupełności i pewnie posłuży mi jeszcze długo.

Miseczki kuchenne – moim zdaniem mise en place (czyli przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do gotowania) to podstawa, bo nie lubię robić czegoś w pośpiechu. Tutaj warto mieć co najmniej dwie – jedną do odmierzenia makaronu (i potem zachowania wody spod makaronu) i drugą na pomidory.

Makaron z cukinią i pomidorami: przepis

Pomidory pokrój na pół, wyciśnij ząbek czosnku, posiekaj garść pietruszki, dodaj pieprz, wymieszaj i odstaw na bok.

Wyciśnij sok z cytryny, odstaw na bok (może być tak, że nie użyjesz całości).

Pokrój cukinię w kostkę.

Zetrzyj na tarce ser.

Zacznij gotować makaron zgodnie z instrukcją.

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w półplasterki szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, podsmażaj do zrumienienia. Dodaj cukinię, smaż do zbrązowienia.

Odlej 2-3 łyżki wody spod makaronu. Odcedź makaron, kiedy będzie gotowy, dodaj do garnka z cukinią. Dolej łyżkę lub dwie wody spod makaronu, żeby delikatnie oderwać od dna garnka przysmażone kawałki warzyw.

Zdejm garnek z płyty grzewczej, dodaj rukolę, starty ser, sok z cytryny (zacznij od połowy wyciśniętej ilości) i pomidory. Wymieszaj całość. Dodaj liście mięty, podawaj od razu albo w temperaturze pokojowej.

makaron z cukinia i pomidorami

Makaron z cukinią i pomidorami: uwagi

Czym zastąpić rigatoni?

Dowolny makaron rurki będzie OK, kokardki podobnie, świderki w zasadzie też.

Czym zastąpić cukinię?

Użyj szparagów pokrojonych w kawałki, ew. groszku (świeżego albo mrożonego, nie z puszki), fasolki szparagowej. Ale osobiście uważam, że cukinię najprościej kupić i najlepiej podda się obróbce termicznej.

Czym zastąpić szalotkę?

Biała cebula będzie OK.

Czym zastąpić ser owczy?

Dowolny twardy ser będzie OK. Może być parmezan, grana padano, pecorino romano, manchego.

makaron z cukinia i pomidorami

Inne przepisy na makaron:

Tutaj muszę wkleić link do jednego z moich starszych przepisów – co prawda zdjęcie jest STRASZNE i teraz na pewno lepiej bym to i podała, i doprawiła, ale składniki są bardzo podobne.

Makaron z cukinią i szpinakiem

Makaron ze szparagami i serem labneh

Makaron z kurkami i rukolą

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.