Mimo że w dniu, kiedy to piszę, na zewnątrz jest raptem 3C, to mamy już kwiecień i chcę jeść rzeczy wiosenne – zioła, świeże warzywa, a nie ciężkie sosy. Ten przepis znalazłam w NYTimes Cooking, które od lat subskrybuję. Nie jest to 1:1 to, co tam znalazłam, raczej moja własna interpretacja. Ale muszę powiedzieć, że ten makaron z cukinią i pomidorami to jedna z lepszych rzeczy, które ostatnio podałam, doskonała na wiosnę i lato – z całą pewnością będę to danie podawać regularnie.
Spis treści
Makaron z cukinią i pomidorami: składniki
- 130 g makaronu rigatoni
- 1 cukinia
- 1 szalotka
- 4 ząbki czosnku
- 100 g rukoli
- 50 g twardego sera owczego
- 200 g pomidorów koktajlowych
- sok z cytryny
- garść pietruszki
- garść mięty
- pieprz
- oliwa
To się przyda:
Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…
Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.
Garnek z pokrywką – nie musi być bardzo duży, ale wystarczający na sos i potem na klopsiki. Ja używam garnków WMF, linkuję do takiego, jaki mam – ale kieruj się rozmiarem.
Tarka do sera – od lat używam takiej najprostszej, z IKEA; wystarcza mi w zupełności i pewnie posłuży mi jeszcze długo.
Miseczki kuchenne – moim zdaniem mise en place (czyli przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do gotowania) to podstawa, bo nie lubię robić czegoś w pośpiechu. Tutaj warto mieć co najmniej dwie – jedną do odmierzenia makaronu (i potem zachowania wody spod makaronu) i drugą na pomidory.
Makaron z cukinią i pomidorami: przepis
Pomidory pokrój na pół, wyciśnij ząbek czosnku, posiekaj garść pietruszki, dodaj pieprz, wymieszaj i odstaw na bok.
Wyciśnij sok z cytryny, odstaw na bok (może być tak, że nie użyjesz całości).
Pokrój cukinię w kostkę.
Zetrzyj na tarce ser.
Zacznij gotować makaron zgodnie z instrukcją.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w półplasterki szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, podsmażaj do zrumienienia. Dodaj cukinię, smaż do zbrązowienia.
Odlej 2-3 łyżki wody spod makaronu. Odcedź makaron, kiedy będzie gotowy, dodaj do garnka z cukinią. Dolej łyżkę lub dwie wody spod makaronu, żeby delikatnie oderwać od dna garnka przysmażone kawałki warzyw.
Zdejm garnek z płyty grzewczej, dodaj rukolę, starty ser, sok z cytryny (zacznij od połowy wyciśniętej ilości) i pomidory. Wymieszaj całość. Dodaj liście mięty, podawaj od razu albo w temperaturze pokojowej.
Makaron z cukinią i pomidorami: uwagi
Czym zastąpić rigatoni?
Dowolny makaron rurki będzie OK, kokardki podobnie, świderki w zasadzie też.
Czym zastąpić cukinię?
Użyj szparagów pokrojonych w kawałki, ew. groszku (świeżego albo mrożonego, nie z puszki), fasolki szparagowej. Ale osobiście uważam, że cukinię najprościej kupić i najlepiej podda się obróbce termicznej.
Czym zastąpić szalotkę?
Biała cebula będzie OK.
Czym zastąpić ser owczy?
Dowolny twardy ser będzie OK. Może być parmezan, grana padano, pecorino romano, manchego.
Inne przepisy na makaron:
Tutaj muszę wkleić link do jednego z moich starszych przepisów – co prawda zdjęcie jest STRASZNE i teraz na pewno lepiej bym to i podała, i doprawiła, ale składniki są bardzo podobne.
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl