Sezon grillowy ma się już ku końcowi, ale jeśli masz patelnię grillową lub grill elektryczny, możesz przedłużyć ten czas. Grillowane mięso powstaje szybko, nie wymaga wielu zabiegów – a pikantne szaszłyki wołowe z cukinią można też zabrać następnego dnia do pracy jako obiad.
Pikantne szaszłyki wołowe z cukinią – składniki
proporcje na 4 porcje
- 500 g mięsa wołowego
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki harissy
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
Pikantne szaszłyki wołowe z cukinią – przepis
Czosnek posiekać, wymieszać z oliwą.
Cukinię pokroić w półplasterki. Dodać czosnek z oliwą, dobrze wymieszać, odstawić na 2-3 godziny.
Zmiksować pietruszkę, harissę, sos rybny i ocet ryżowy.
Mięso pokroić w równe kawałki, zmieszać z sosem, odstawić na 2-3 godziny.
Nadziewać naprzemiennie na patyki do grillowania, grillować po około 5 minut z każdej strony (zależy od rozmiaru kawałka mięsa – sprawdź przed podaniem!)
Podawać np. z hummusem i kaszą kuskus z warzywami.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] https://jestpieknie.pl/pikantne-szaszlyki-wolowe-z-cukinia/ […]
[…] Pikantne szaszłyki wołowe z cukinią […]
[…] Pikantne szaszłyki wołowe z cukinią: […]