Aromatyczne, lekko pikantne mięso. Zapomnij o kiełbasie z grilla – steki to jest prawdziwe danie mistrzów. Że trudne? Nic podobnego. Łatwe steki z grilla według mojego pomysłu wyjdą nawet z tańszego kawałka wołowiny, słowo!

Łatwe steki z grilla – składniki

proporcje na 4-6 porcji (w zależności od tego, czy podajesz coś jeszcze, czy nie)

  • 700 g ligawy wołowej albo steku hanger steak
  • 3 łyżki soki z limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sos tabasco
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku

Łatwe steki z grilla – przepis

Czosnek obrać, posiekać. Dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać. Włożyć do marynaty mięso i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Przed grillowaniem, wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

Rozgrzać grill, ułożyć na nim mięso. Grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia.

Na zdjęciu grill DuraCeramic Breville.

Łatwe steki z grilla – uwagi

To, ile dasz tabasco, zależy od tego, czy lubisz pikantne dania. Ja dałam pięć chluśnięć z butelki. Wyszło bardzo lekko pikantne – pamiętaj, że marynata nie wchłania się w mięso.

Ja grillowałam w elektrycznym, zamykanym grillu Breville przez około 10 minut, z pokrętłem temperatury w połowie skali. Tam, gdzie mięso było najgrubsze, wyszło medium/rare, tak jak lubię.

Przepis powstał we współpracy z firmą Breville.