Przeglądałam ostatnio moje stare wpisy w blogu – takie sprzed kilku lat. Sporo się przez ten czas nauczyłam – nie tylko umiem robić lepsze zdjęcia, ale też uważam, że o wiele lepiej gotuję. Zupa-krem z brokułów pojawiła się już kiedyś w blogu, ale w wersji, której teraz nikomu bym nie podała. Czas na nowy przepis. Oto on!

Zupa-krem z brokułów – składniki

proporcje na 6-8 porcji

  • 500 g mrożonych brokułów
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki tymianku suszonego
  • 500 ml bulionu
  • 200 g śmietany 10%
  • 200 g cheddara
  • sól
  • pieprz

zupa-krem z brokulow

Zupa-krem z brokułów: wersja do przygotowania w wolnowarze

Wyjmij z zamrażarki brokuły – niech się rozmrożą.

Wyjmij z lodówki śmietanę.

Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, podduś cebulę z tymiankiem (chyba, że masz wolnowar, którego misę można stawiać na płycie grzewczej, wtedy zrób to od razu w misie wolnowaru).

Przełóż zawartość do misy wolnowaru.

Obierz, pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do misy wolnowaru. Zalej bulionem.

Ustaw wolnowar na „1” i minutnik na 4 godziny.

Po tym czasie dodaj brokuły. Zmiksuj całość ręcznym blenderem.

Dodaj śmietanę i starty cheddar, spróbuj, dopraw do smaku pieprzem i solą, włącz wolnowar na „1” na 30 minut.

Zupa-krem z brokułów: wersja do przygotowania w garnku

Wyjmij z zamrażarki brokuły – niech się rozmrożą.

Wyjmij z lodówki śmietanę.

Posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej oliwę, podduś cebulę z tymiankiem.

Obierz, pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do garnka. Zalej bulionem.

Zagotuj gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Po tym czasie dodaj brokuły. Zmiksuj całość ręcznym blenderem.

Dodaj śmietanę i starty cheddar, spróbuj, dopraw do smaku pieprzem i solą, podgrzewaj około 10 minut bez gotowania.

Zupa-krem z brokułów dobrze się przechowuje przez 2-3 dni, możesz ją też zamrozić bez straty jakości.