Domowe wędliny to od pewnego czasu popularny wybór, ale wiele osób boi się, że samodzielne wykonanie takiej wędliny jest trudne i skończy się uzyskaniem dużej porcji twardego, łykowatego mięsa. Nic podobnego – domowa szynka pieczona po pierwsze robi się sama, a po drugie, jeśli zrobisz ją zgodnie z przepisem, będzie krucha i miękka!
Spis treści
Domowa szynka pieczona: składniki
- szynka „myszka” (waga zwykle ok. 800-900 g)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka dymu w płynie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Domowa szynka pieczona: przepis
Nagrzać piekarnik do 200C. Włączyć termoobieg.
Całość przypraw wymieszać, natrzeć tym szynkę.
Szynkę razem z sosem włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Piec około godziny na kilogram plus pół godziny, można 1-2 razy podlać szynkę sosem w trakcie pieczenia.
Wyjąć, wystudzić szynkę, sos zlać do małego naczynia.
Doskonała jest jako wędlina na zimno, ale można też podawać na gorąco.
Domowa szynka pieczona: uwagi
Domowa szynka pieczona, jak widać na zdjęciu, jest raczej krucha, ale nie powinna być sucha jak wiór – chyba, że z jakiegoś powodu taką właśnie lubisz. Nie spodziewaj się różowej szyneczki jak ze sklepu, bo to inny proces produkcji, raczej nie do uzyskania w piekarniku.
Gdzie kupić dobrą szynkę? Jeśli masz sprawdzony sklep mięsny, pogadaj z obsługą, na pewno odłożą dla Ciebie taką szynkę, jaka jest potrzebna. Jeśli nie masz takiego sklepu, to bardzo polecam sklep Befsztyk.pl – można zamówić zakupy przez internet i odebrać je osobiście albo zapłacić za dowóz do domu. Mają chyba wszystko, co można mieć z mięsa, mogą je też przygotować – no i mają szynkę do pieczenia. Na ich stronie jest trochę inny przepis niż mój – i też go polecam.
Co to u licha jest dym w płynie? To nic strasznego, po prostu dym wędzarniczy, który nadaje potrawie aromatu bez konieczności wędzenia. Kupisz go online w sklepach masarskich albo wegańskich, np. w Urban Vegan.
Masz ochotę dowiedzieć się, jak zrobić domową szynkę wędzoną? Moja koleżanka Mariola wie o tym chyba wszystko, od lat wędzi doskonałe wędliny. Jej przepis znajdziesz w blogu Kulinarne Pyszności Molki.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] – jeśli planujesz piec domową szynkę, schab czy inne mięso, możesz je kupić już teraz, zamarynować i wstawić do lodówki. Moja […]
[…] już pokazywałam, jak upiec szynkę. Tym razem przepis na wersję nieco bardziej posh – szynka w winie, […]