Owoce morza prosto z targu to najlepsza opcja, ale czasem kupuję też małże w słoiku. Właśnie z nich powstał makaron z owocami morza, który widać na zdjęciu.
Makaron z owocami morza: składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 słoik małży w zalewie z białym winem (jeśli masz małże z wodą i solą, też możesz ich użyć)
- 1/2 pęczka pietruszki
- 3 łyżki śmietany 10%
- 1/2 białej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 120 g spaghetti
- łyżeczka soku z cytryny (tylko jeśli masz małże w sosie bez dodatku czegoś kwaśnego)
Makaron z owocami morza: przepis
Wyjmij śmietanę z lodówki, niech zagrzeje się do temperatury pokojowej.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem.
W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę i zeszklij ją na oliwie.
Odcedź małże i dodaj je na patelnię z cebulą.
Dodaj śmietanę, posiekaj pietruszkę. Jeśli trzeba, dodaj sok z cytryny.
Odcedź makaron, wymieszaj go z sosem. Posyp danie pietruszką.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl