Wyraziste kolory na talerzu – dlaczego nie? Pieczone słodkie ziemniaki co prawda wymagają nieco czasu, ale efekt jest wart przygotowań.
Pieczone słodkie ziemniaki z pesto – składniki
proporcje na 2 porcje (pełny posiłek) lub 4 porcje (przystawka)
- 2 słodkie ziemniaki
- 50 g mozzarelli
- 100 g domowego pesto
Pieczone słodkie ziemniaki z pesto – przepis
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Ziemniaki nakłuć widelcem, wstawić w brytfannie na górną półkę, piec około 40 minut. Powinny być lekko miękkie.
Jeśli ziemniaki są bardzo duże, przetnij je od razu na pół i piecz w ten sposób – szybciej będą gotowe.
Wyjąć ziemniaki, przeciąć na pół (chyba, że były pieczone przecięte), wyjąć łyżką część miąższu (nie wyrzucaj go – jeśli będziesz przygotowywać zupę, możesz do niej dodać pokrojony w kostkę miąższ z ziemniaków). W zagłębienie nałożyć pesto (dzieląc je tak, żeby w każdej połówce ziemniaka było tyle samo), posypać startą mozzarellą.
Wstawić do piekarnika, zapiekać ok. 5 minut. Ser ma się rozpuścić.
Podawać na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl