Wielokrotnie mówiłam, że kuchnia indyjska to dla mnie comfort food – i nie mam pojęcia, skąd mi się to wzięło, bo nigdy nie byłam w Indiach. Ale jest coś w aromatycznym ryżu, sosie, czasem z mięsem, czasem bez, co bardzo do mnie przemawia.

Miałam gdzieś w blogu przepisy na dania „indyjskie”, które robiłam daaawno temu. Ale schowałam je, bo uważam, że w międzyczasie nauczyłam się sporo o gotowaniu, o kuchni indyjskiej nie mówiąc. Pewnie kiedyś do nich wrócę, ale na razie mój nowy popisowy przepis: biryani z kurczakiem. Nie musisz robić go w ryżowarze, jest też opisana wersja w garnku.

biryani z kurczakiem

Biryani z kurczakiem: składniki

  • 500 g kurczaka (np. podudzia, ale patrz: uwagi)
  • 2.5 kubka ryżu (patrz: uwagi)
  • 1 cebula
  • 50-60 g koncentratu pomidorowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • podobna rozmiarem ilość imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • garść liści curry (patrz: uwagi)
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • szafran (szczypta)
  • neutralny w smaku olej

Biryani z kurczakiem: przepis

Od razu uspokoję wszystkich – ryżowar NIE JEST konieczny. W tym przypadku to raczej pewne utrudnienie, ale chciałam sprawdzić, jak to się robi, częściowo na potrzeby mojego odcinka o ryżowarze, a częściowo, żeby wiedzieć, dlaczego to takie popularne, jak się dany ryżowar ma.

Jak zrobić biryani w ryżowarze?

Zacznij od pokrojenia cebuli w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę neutralnego w smaku oleju, wrzuć cebulę i podduszaj kilka minut.

Posiekaj czosnek i imbir (możesz je też zetrzeć na tarce, jeśli wolisz, dodaj do patelni razem z liśćmi curry, kurkumą, chili w proszku, kolendrą w proszku i przecierem pomidorowym. Wymieszaj dobrze całość, na tym ułóż kurczaka. Przykryj patelnię, zmniejsz moc palnika do około połowy, zostaw na 10 minut.

W tym czasie odmierz ryż, przepłucz go kilka razy – tak, żeby woda była prawie przejrzysta. Zalej go wodą w proporcji 1:2 (czyli 2x tyle wody, co ryżu) i włącz ryżowar.

Zajrzyj do kurczaka. Dobrze byłoby go teraz przewrócić na drugą stronę, żeby podsmażył się równomiernie. Przykryj go ponownie i duś kolejne 10 minut.

Zerknij, jak wygląda sytuacja w ryżowarze – ryż powinien być mniej więcej w połowie gotowania. Jeśli masz timer na ryżowarze, to świetnie, jeśli nie, działaj na oko. Wszystko się uda.

Weź szafran i zalej go ok. 100 ml wrzątku. Nie musisz go ucierać. Poczekaj, żeby woda nabrała koloru.

Otwórz ponownie ryżowar, zrób wgłębienie w ryżu. Wlej wodę z szafranem, sos spod kurczaka, na wierzchu ułóż kurczaka.

Kiedy ryżowar zasygnalizuje, że ryż jest gotowy, otwórz go, posyp całość posiekaną kolendrą i miętą, podawaj na ciepło.

Jak zrobić biryani w garnku (na kuchni)?

Zacznij od pokrojenia cebuli w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę neutralnego w smaku oleju, wrzuć cebulę i podduszaj kilka minut.

Posiekaj czosnek i imbir (możesz je też zetrzeć na tarce, jeśli wolisz, dodaj do patelni razem z liśćmi curry, kurkumą, chili w proszku, kolendrą w proszku i przecierem pomidorowym. Wymieszaj dobrze całość, na tym ułóż kurczaka. Przykryj patelnię, zmniejsz moc palnika do około połowy, zostaw na 10 minut.

W tym czasie odmierz ryż, przepłucz go kilka razy – tak, żeby woda była prawie przejrzysta. Zalej go wodą w proporcji 1:2 (czyli 2x tyle wody, co ryżu) w garnku, w którym będziesz gotować, włącz podgrzewanie i doprowadź do wrzenia wody z ryżem, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i zamknij garnek.

Zajrzyj do kurczaka. Dobrze byłoby go teraz przewrócić na drugą stronę, żeby podsmażył się równomiernie. Przykryj go ponownie i duś kolejne 10 minut.

Zerknij, jak wygląda sytuacja w garnku – ryż powinien być mniej więcej w połowie gotowania.

Weź szafran i zalej go ok. 100 ml wrzątku. Nie musisz go ucierać. Poczekaj, żeby woda nabrała koloru.

Odsłoń ponownie garnek z ryżem, zrób wgłębienie w ryżu. Wlej wodę z szafranem, sos spod kurczaka, na wierzchu ułóż kurczaka.

Podgrzewaj na minimalnej mocy palnika do czasu, aż cała woda odparuje – ryż ma być miękki, ale tylko lekko wilgotny, nie płynny jak risotto. Posyp całość posiekaną kolendrą i miętą, podawaj na ciepło.

Jak zrobić biryani w piekarniku?

To trzeci wariant przygotowania, który postanowiłam tu opisać – bo doszłam do wniosku, że się przyda.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Przygotuj garnek z pokrywką, odpowiedni do piekarnika – bardzo dobry jest do tego garnek żeliwny (nie musi to być Le Creuset).

Zacznij od pokrojenia cebuli w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę neutralnego w smaku oleju, wrzuć cebulę i podduszaj kilka minut.

Posiekaj czosnek i imbir (możesz je też zetrzeć na tarce, jeśli wolisz, dodaj do patelni razem z liśćmi curry, kurkumą, chili w proszku, kolendrą w proszku i przecierem pomidorowym. Wymieszaj dobrze całość, na tym ułóż kurczaka. Przykryj patelnię, zmniejsz moc palnika do około połowy, zostaw na 10 minut.

W tym czasie odmierz ryż, przepłucz go kilka razy – tak, żeby woda była prawie przejrzysta. Zalej go wodą w proporcji 1:2 (czyli 2x tyle wody, co ryżu) w garnku, w którym będziesz przygotowywać biryani, włącz podgrzewanie i doprowadź do wrzenia wody z ryżem, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i zamknij garnek.

Zajrzyj do kurczaka. Dobrze byłoby go teraz przewrócić na drugą stronę, żeby podsmażył się równomiernie. Przykryj go ponownie i duś kolejne 10 minut.

Zerknij, jak wygląda sytuacja w garnku – ryż powinien być mniej więcej w połowie gotowania.

Weź szafran i zalej go ok. 100 ml wrzątku. Nie musisz go ucierać. Poczekaj, żeby woda nabrała koloru.

Odsłoń ponownie garnek z ryżem, zrób wgłębienie w ryżu. Wlej wodę z szafranem, sos spod kurczaka, na wierzchu ułóż kurczaka.

Wstaw do piekarnika na dolną półkę, pod przykryciem, na około 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy gotowe. Ryż ma być miękki, ale tylko lekko wilgotny, nie płynny jak risotto. Posyp całość posiekaną kolendrą i miętą, podawaj na ciepło.

Biryani z kurczakiem: uwagi

biryani z kurczakiem

Przygotowując ten przepis, korzystałam z wielu indyjskich przepisów, porad i materiałów wideo. Nie upieram się, że to najbardziej autentyczny przepis, ale też nie wiem, czy autentyczny przepis byłby w ogóle w ryżowarze.

Ile tego ryżu?

W przypadku ryżowaru, nie odmierzam ryżu na wadze, tylko miarką dołączoną do ryżowaru. Jeśli robisz biryani w ryżowarze, to pewnie też tak zrobisz. Jeśli gotujesz biryani w garnku, to użyj jakiegoś naczynia, tak żeby móc odmierzyć ileś ryżu (np. miseczkę) i 2x tyle wody na później.

Skąd wziąć liście curry? Albo czym je zastąpić?

Ja moje kupuję świeże i mrożę – świeże liście curry znajdziesz w sklepie Little India (wysyłają!). Ale suszone liście curry to też nie problem, najwyżej daj ich trochę więcej (powiedzmy bardziej 10 niż 5 na tę proporcję). Suszone liście curry można bez problemu kupić przez internet, więc nie trzeba szukać zamiennika.

Czym zastąpić szafran?

Jeśli nie masz szafranu, to go pomiń. Uważam, że nie da się go skutecznie zastąpić, bo to specyficzny kolor i aromat.

Co to jest garam masala i czym zastąpić?

Garam masala to mieszanka przypraw z subkontynentu indyjskiego, obecna w kuchniach tego regionu. Nie ma jednego, kanonicznego przepisu, ale najczęściej w składzie pojawiają się kardamon, kmin, cynamon, goździki, pieprz, może też być w składzie kolendra (suszone nasiona), koper włoski czy chili. Mimo że nazwa, tłumaczona na polski, to „gorące przyprawy”, to nie jest to mieszanka szczególnie ostra, raczej aromatyczna.

Odkąd najwięksi polscy producenci przypraw mają garam masala w ofercie, jestem zdania, że nie trzeba tej przyprawy niczym zastępować. Biryani z kurczaka musi być aromatyczne, lekko pikantne, nie ogarniesz tego np. samą ostrą papryką.

Czym zastąpić kurczaka?

Jeśli nie jesz mięsa, zrób sos podobnie jak powyżej, ale dodaj do niego warzywa – takie, które lubisz.

Czy może być filet z kurczaka?

Oczywiście, może też być dla wygody pokrojony w kostkę przed przygotowaniem. Ja tyle w życiu jadłam filetów, że staram się wybierać ciemne mięso z kurczaka, kiedy tylko mogę.

Jaki ryż będzie dobry?

Do biryani najlepszy będzie ryż basmati. Ja mój kupuję w 5 kg workach w sklepie Cedros (koło Le Cedre w Warszawie, vis a vis miśków), ale nie musisz tego po mnie powtarzać. Jedyne, na co zwróć uwagę, to żeby NIE BYŁ w torebkach. Na co dzień możesz takiego ryżu używać, jeśli wolisz (używałam go większość życia), po prostu tutaj i tak trzeba go wysypać z torebek, więc to bez sensu.

Polecam też mój przepis na biryani z łososiem:

Salmon biryani, czyli ryż z łososiem

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje zdanie.