Sezon grillowy w pełni. Jeśli pogoda nie dopisuje, zawsze można użyć patelni grillowej i w ten sposób przygotować burgery azjatyckie.
- 500g mięsa indyczego mielonego
- 1 łyżka sezamu
- garść szczypiorku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki śmietany low-fat
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- pasta wasabi
Na patelni (normalnej, nie grillowej) uprażyć sezam, aż będzie złoty.
Zmieszać mięso, ziarna sezamu, posiekany szczypiorek, musztardę, olej i sos – tak, żeby powstała w miarę jednolita masa.
Uformować 4 burgery. Grillować po 2-3 minuty po każdej stronie.
W międzyczasie zmieszać śmietanę z sokiem z cytryny i pastą wasabi (tutaj proponuję kierować się własnym smakiem).
Do azjatyckich burgerów doskonale pasują ogórki słodko-kwaśne.
Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Taste of Summer Cookbook dra Arthura Agatstona. Zmieniłam tuńczyka na mięso drobiowe, bo kupienie w Polsce świeżego tuńczyka jest po pierwsze rzadkie, a po drugie – wymaga sporych nakładów finansowych.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl