Bulion przydaje się jako baza zup i sosów, ale co zrobić z mięsem? Ja proponuję domowy paprykarz – traktowany umownie, bo powstały nie z ryby, ale z mięsa.


Domowy paprykarz – przepis

  • ok. 0.5 kg mięsa z rosołu
  • 100-150 ml rosołu
  • 2 łyżki sosu sriracha lub innego ostrego sosu z papryki
Ugotuj rosół – ok. 1 kg mięsa zalej wodą, dodaj włoszczyznę i przyprawy, gotuj około godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, oczyść z chrząstek i kości.
Włóż mięso do pojemnika blendera, dodaj rosół i sos Sriracha, zmiksuj. Masa nie musi być bardzo gładka – w paprykarzu zawsze były większe kawałki ryb, no i ryż. Tutaj go nie ma, bo pewnie i tak będziesz jeść paprykarz z pieczywem, więc nie ma sensu dublować węglowodanów.
Jeśli masz za mało mięsa, możesz dodać puszkę białej fasoli – odsączonej i opłukanej. Wtedy przyda się więcej rosołu, żeby całość nie była zbyt sucha.