Bulion przydaje się jako baza zup i sosów, ale co zrobić z mięsem? Ja proponuję domowy paprykarz – traktowany umownie, bo powstały nie z ryby, ale z mięsa.
Domowy paprykarz – przepis
- ok. 0.5 kg mięsa z rosołu
- 100-150 ml rosołu
- 2 łyżki sosu sriracha lub innego ostrego sosu z papryki
Ugotuj rosół – ok. 1 kg mięsa zalej wodą, dodaj włoszczyznę i przyprawy, gotuj około godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, oczyść z chrząstek i kości.
Włóż mięso do pojemnika blendera, dodaj rosół i sos Sriracha, zmiksuj. Masa nie musi być bardzo gładka – w paprykarzu zawsze były większe kawałki ryb, no i ryż. Tutaj go nie ma, bo pewnie i tak będziesz jeść paprykarz z pieczywem, więc nie ma sensu dublować węglowodanów.
Jeśli masz za mało mięsa, możesz dodać puszkę białej fasoli – odsączonej i opłukanej. Wtedy przyda się więcej rosołu, żeby całość nie była zbyt sucha.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl