Gazpacho to taki hiszpański chłodnik. Nie wymaga gotowania, za to wymaga składników najlepszej jakości. Kiedy warzywa są w sezonie, rób gazpacho.


Gazpacho – przepis

proporcje na 2 duże porcje lub 4-6 mniejszych (np. jako przystawka)

  • 6 pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek (odradzam ogórki gruntowe w tym przypadku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 100 ml wody
  • sól
  • kilka kropli sosu tabasco

Warzywa pokroić na kawałki, zmiksować blenderem, dodając wodę. Czosnek posiekać i dorzucić do mieszaniny, zmiksować całość. Dodać oliwę, ocet i sól. Wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem dodać tabasco lub podać je na stół.

Zupa wytrzyma w lodówce 2 do 3 dni. Trzeba ją tylko wymieszać przed podaniem, bo się rozdzieli.

Przepis pochodzi z serwisu Food & Wine.