Wiem, że wiele osób nie lubi owoców morza, część ma też przed nimi obawy, bo nie zawsze można kupić świeże. Grillowane krewetki to stosunkowo łatwe w przygotowaniu danie, którego smak zaciekawi nawet nieufnych.
Grillowane krewetki ze słodko-pikantnym sosem: składniki
proporcje na 2 porcje
- 500g krewetek (im większych, tym lepszych) – mogą być mrożone, obrane i podgotowane
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 75 ml oliwy
- 1 łyżeczka sosu habanero
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- 4 łyżeczki musztardy Dijon
- czerwona papryka
- zielona papryka
- czerwona cebula
Grillowane krewetki ze słodko-pikantnym sosem: przepis
Zmiksować sok z pomarańczy, 50 ml oliwy, sos habanero, kolendrę, czosnek, 2 łyżeczki musztardy. W połowie powstałego sosu zamarynować krewetki na co najmniej pół godziny.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200C.
Pokroić warzywa (papryki i cebulę) w kawałki na jeden kęs.
Zmieszać resztę oliwy i musztardy. Wymieszać z sosem warzywa, wrzucić do naczynia żaroodpornego, piec ok. 20 minut.
Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia warzyw, zacząć grillować krewetki – jeśli surowe, to aż do uzyskania różowego koloru, a jeśli już są podgotowane, to tylko minutę, góra dwie, żeby lekko się podpiekły i nagrzały.
Podawać krewetki z sosem z boku i z warzywami, wszystko na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl