Wiem, że wiele osób nie lubi owoców morza, część ma też przed nimi obawy, bo nie zawsze można kupić świeże. Grillowane krewetki to stosunkowo łatwe w przygotowaniu danie, którego smak zaciekawi nawet nieufnych.

Grillowane krewetki ze słodko-pikantnym sosem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 500g krewetek (im większych, tym lepszych) – mogą być mrożone, obrane i podgotowane
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 75 ml oliwy
  • 1 łyżeczka sosu habanero
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • czerwona cebula


Grillowane krewetki ze słodko-pikantnym sosem: przepis

Zmiksować sok z pomarańczy, 50 ml oliwy, sos habanero, kolendrę, czosnek, 2 łyżeczki musztardy. W połowie powstałego sosu zamarynować krewetki na co najmniej pół godziny.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200C.

Pokroić warzywa (papryki i cebulę) w kawałki na jeden kęs.

Zmieszać resztę oliwy i musztardy. Wymieszać z sosem warzywa, wrzucić do naczynia żaroodpornego, piec ok. 20 minut.

Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia warzyw, zacząć grillować krewetki – jeśli surowe, to aż do uzyskania różowego koloru, a jeśli już są podgotowane, to tylko minutę, góra dwie, żeby lekko się podpiekły i nagrzały.

Podawać krewetki z sosem z boku i z warzywami, wszystko na ciepło.