Aromatyczny indyk ze śliwkami wymaga przygotowania mięsa wcześniej, ale na pewno spodoba Ci się ten smak.
Indyk ze śliwkami – przepis
proporcje na 4 porcje
- 50 dag fileta z indyka
- 1-2 spore cebule
- 15 dag śliwek suszonych
- olej
- papryka
- cynamon
- kminek
- sól
- pieprz
Mięso pokroić w nieduże kawałki, posypać przyprawami, dobrze wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę.
Namoczyć w gorącej wodzie śliwki.
Po tym czasie w dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, posiekać cebulę i wrzucić ją do garnka. Pokroić w paski śliwki i dorzucić. Dusić około 10 minut, aż jedno i drugie stanie się miękkie.
Wtedy dorzucić indyka i dusić kolejne 15 minut.
Podawać na ciepło, z ryżem, kaszą albo chlebem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl