Bardzo lubię krewetki. Podejrzewam, że nie ma takiej wersji, której bym nie lubiła. Dziś wersja banalna w przygotowaniu: krewetki pieczone. Koniecznie kup świeże pieczywo, którym zbierzesz sos.
Krewetki pieczone: składniki
proporcje na 2 porcje (albo na 4-6, jeśli to ma być przystawka)
- 750 g krewetek (surowych)
- pęczek pietruszki
- główka czosnku
- 50 ml oliwy
- 50 ml bulionu (jeśli nie masz, może być woda)
- sól
- pieprz
- szczypta płatków papryki
Krewetki pieczone: przepis
Rozgrzej piekarnik do 150C.
Zmiksuj pokrojoną z grubsza pietruszkę, obrany z łupin czosnek, oliwę, bulion i płatki papryki. Dodaj sól i pieprz.
Obierz krewetki z pancerzyków, oderwij nogi.
Do naczynia do zapiekania wrzuć surowe krewetki, zalej sosem, dobrze wymieszaj.
Piecz, mieszając co kilka minut, 10 do 15 minut – krewetki muszą być różowe.
Podawaj z bagietką i białym winem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl