Krewetki po kreolsku – na zimę w sam raz. Ciepłe, treściwe, idealne z ryżem. To też danie, które świetnie pasuje do podania, kiedy przychodzą do nas goście.
Spis treści
Krewetki po kreolsku: składniki
- 50 dag krewetek, obranych
- 4 plastry boczku
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania selera naciowego lub 1 zielona papryka
- 1 puszka pomidorów
- sos z ostrej papryki
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 1 duża lub 2 średnie cebule
Krewetki po kreolsku: przepis
Krewetki, jeśli mrożone, odmrozić (wyrzucić na sitko i polewać zimną wodą tak długo, aż nie będą twarde).
Plastry boczku pokroić na 2-3 kawałki każdy, wrzucić na patelnię, usmażyć na chrupko, wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem. Kiedy wystygną, pokruszyć na kawałki.
W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić na niego posiekaną cebulę z czosnkiem, poddusić kilka minut. Następnie wrzucić pokrojone seler i paprykę, poddusić do miękkości. Wlać pomidory, doprawić sosem z papryki, solą i pieprzem. Dusić ok. 20 minut. Dodać krewetki, dusić kolejne 5 minut.
Krewetki po kreolsku: uwagi
Podawać posypane pokruszonym boczkiem. Jak pisałam powyżej, ryż do tego dobrze pasuje, ale można i bez ryżu (wtedy pasuje do Fazy 1 Diety South Beach).
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl