Kurczak Buffalo to danie, które pokazywałam tu kilkakrotnie. Dziś przepis na kurczaka Buffalo w wersji dla leniwych i zabieganych – czyli z wolnowaru.
Kurczak Buffalo z wolnowaru – składniki
proporcje na 8 – 10 porcji
- 1,5 kg fileta z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- 5 łyżek sosu z ostrej papryki
Kurczak Buffalo z wolnowaru – przepis
Kurczaka włożyć do wolnowaru. Dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę, obrany czosnek i liście laurowe, zalać bulionem.
Przykryć, włączyć wolnowar na 4 godziny na program „2” (czyli mocniejszy).
Po tym czasie kurczak będzie wyglądać tak:
Wyjąć kurczaka (ostrożnie, może się rozpadać), wyrzucić cebulę, czosnek i liście, odlać do naczynia jakieś 100 ml bulionu. Z reszty można zrobić bazę do zupy.
Kurczaka podrzeć na drobne kawałeczki przy pomocy dwóch widelców:
Wrzucić z powrotem do wolnowaru, dolać odlany wcześniej bulion i ostry sos z papryki.
Wymieszać, wstawić wolnowar na program „2” na kolejną godzinę.
Po tym czasie kurczak jest gotowy. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele – można go jeść w sałacie, w kanapce, dodać do sosu pomidorowego… Niebawem w blogu więcej pomysłów na kurczaka Buffalo.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] przepis na kurczaka Buffalo z wolnowara jest świetny, ale półtora kilograma kurczaka to sporo. Dlatego zrobiłam między innymi kurczaka […]
[…] 250 g kurczaka buffalo z wolnowara […]
[…] przepis na kurczaka Buffalo z wolnowaru jest świetny, ale półtora kilograma kurczaka to sporo. Jak się nie znudzić, jedząc ciągle […]