Pesto z bobu, o którym pisałam niedawno, może być też świetnym dodatkiem do burgerów – także tych przygotowanych bez mięsa. Wege burgery są tak samo sycące jak te typowe, a posili się nimi też wegetarianin.

Wege burgery z pesto z bobu i grillowanym serem – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 50g kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 75g pestek słonecznika
  • 1 jajko
  • oliwa
  • sól
  • 4 łyżki pesto z bobu
  • 4 plastry sera halloumi

Wege burgery z pesto z bobu i grillowanym serem – przepis

Kaszę kuskus zalać wodą, przykryć, odstawić aż wchłonie wodę.

Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika.

Posiekać cebulę w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny. Dusić, aż warzywa wchłoną płyn.

Zmiksować zawartość patelni i pestki słonecznika.

Dodać kuskus i jajko, dobrze wymieszać. Doprawić solą do smaku.

Rozgrzać patelnię grillową. Rozdzielić powstałą masę na 4 porcje, uformować burgery, smażyć po 5 minut na stronę.

Haloumi pokroić na plastry, grillować na lekko spryskanej oliwą patelni, aż się zrumieni.

Na każdym burgerze rozsmarować łyżkę pesto z bobu, na tym ułożyć ser. Podawać na ciepło.

Inny, bardziej pikantny wariant wege burgerów znajdziesz w moim przepisie na wege burgery.