W wersji oryginalnej w mięso (drobiowe lub wieprzowe) zawija się szynkę i ser. Ale kurczak Cordon Bleu to też umowna nazwa wielu wariantów, gdzie filet z kurczaka nadziewa się czymś, co nada smak łagodnemu mięsu.
Kurczak Cordon Bleu
proporcje na 2 porcje
- podwójny filet z kurczaka lub 2 kotlery z filetu z indyka
- garść świeżego szpinaku (baby lub pokrojonego w paski)
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- papryka słodka
- sól
- zioła
- spray do smażenia (np. oliwa)
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Filet z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem (płaską stroną) – tak, żeby był mniej więcej tej samej grubości. Kotletów z indyka nie trzeba w ten sposób traktować.
Umyć liście szpinaku i rozłożyć na kurczaku. Na to położyć plaster szynki, zawinąć, spiąć wykałaczkami. Oprószyć solą, ziołami, papryką.
Patelnię lekko spryskać sprayem do smażenia, obsmażyć roladki.
Brytfannę spryskać sprayem do smażenia, ułożyć roladki, piec 15-20 minut.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Bardzo apetyczny pomysł! 🙂
Ok, znalazłam dzisiajszy obiadek 😛 Tylko będzie bez szpinaku bo nie lubimy oboje…
Zobaczymy jak mi wyjdzie hehe
Niebo w gębie!!!
Cieszę się 🙂