Kurczak po irańsku jest moim zdaniem najlepszym przepisem na kurczaka. Jasne, jest wiele dobrych, nawet bardzo dobrych przepisów, ale ten chyba najbardziej do mnie przemawia. W wersji klasycznej podaje się go z szafranowym ryżem – ten przepis podam osobno, bo dziś kurczak po irańsku.
Spis treści
Kurczak po irańsku – składniki
proporcje na 8 porcji
- 8 udek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki (2 x 30 g) przecieru pomidorowego
- 100 ml wrzątku
- 2 łyżki soku z cytryny
Kurczak po irańsku – przepis
Podsmażyć na oliwie posiekany czosnek i cebulę. Dodać kurkumę i chili, wymieszać, dodać kurczaka, wymieszać, smażyć przez 3-5 minut.
Szafran utrzeć na pył, zalać około 100 ml wody. Woda powinna się zabarwić na kolor jasnoczerwony. Dodać do garnka z kurczakiem.
Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą.
Dusić około 20 minut – mięso powinno być miękkie, ale trzymać się kości.
Przed podaniem, skropić sokiem z cytryny.
Kurczak po irańsku – uwagi
Kurczak po irańsku doskonale poddaje się mrożeniu. Można go podać w zasadzie ze wszystkim – na przykład z kaszą kuskus z warzywami.
Jeśli zamierzasz mrozić to danie albo rozdzielić je na kilka dni, nie używaj soku z cytryny wcześniej niż tuż przed podaniem.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam też:
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] u znajomej Iranki – zachwycił mnie, podobnie jak wszystko, co Faezeh gotuje (przepis na kurczaka po irańsku też pochodzi od niej!). Nie jest może szybki, ale w gruncie rzeczy nie wymaga większej wiedzy […]