W zeszłym tygodniu pokazywałam przepis na duszoną wołowinę z wolnowaru – teraz to mięso się przyda jako baza świetnego sosu do makaronu. Makaron z wołowiną i pomidorami to w końcu nie tylko wariant makaronu bolognese – tutaj mamy świeże pomidory. Polecam pomidory malinowe, są już do kupienia i ich smaku nie da się moim zdaniem nijak zastąpić.
Makaron z wołowiną i pomidorami – składniki
proporcje na 2 porcje
- 20 dag duszonej wołowiny z wolnowaru
- 25 dag pieczarek
- 2 średnie lub 1 bardzo duży pomidor malinowy
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- ok. 60-70 g makaronu (na zdjęciu są wstążki, ale w zasadzie każdy makaron się nadaje)
- 3 łyżki parmezanu
- spray do smażenia
Makaron z wołowiną i pomidorami – przepis
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.
Kiedy makaron się gotuje, pokroić pieczarki w ćwiartki, spryskać patelnię sprayem do smażenia i poddusić pieczarki. Dodać wołowinę, wymieszać, dusić razem.
W międzyczasie pokroić pomidory w kostkę, posiekać pietruszkę. Wymieszać, doprawić octem winnym, odstawić na bok.
Odcedzić makaron, wymieszać z zawartością patelni, dodać parmezan, wymieszać. Rozłożyć w miskach lub na talerzach. Uzupełnić pomidorami z pietruszką i octem.
Podawać od razu.
Przepis pochodzi z książki Economy Gastronomy, którą bardzo polecam.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl