Błyskawiczne ogórki słodko – kwaśne
Błyskawiczne ogórki słodko-kwaśne to dodatek do domowych dań kuchni orientalnej, oczywiście pojmowanej bardzo umownie. Nie wymagają długiego macerowania, są dobre już w kilkanaście minut po przygotowaniu.
Sałata z sosem balsamicznym
Pamiętacie łososia w sosie balsamicznym? Jeśli tak, jak mnie, zostało wam trochę tego sosu, można go użyć do sałaty.
Arabska pizza
Chrupiące ciasto, wyraziste smaki, orientalne przyprawy. Arabska pizza to świetny pomysł na nietypową przekąskę albo sycącą kolację.
Polędwiczki wieprzowe z sosem orzechowym
Brzmi jak „pół dnia spędzisz w kuchni”, ale tak naprawdę zajmuje mniej niż 30 minut. Polędwiczki wieprzowe z sosem orzechowym są efektowne, smaczne i proste – przygotuj je na elegancką kolację!
Co brać do pracy? Smażony łosoś z cukinią
Dziś wyjątkowo danie nie w pudełku – ale to dlatego, że smażony łosoś z cukinią sprawdzi się i jako obiad do pracy, i jako danie stawiane na stół, choćby i podczas kolacji ze znajomymi.
Łosoś w sosie balsamicznym
Przyrządzanie ryb jest bardzo proste – o ile kupi się filety. Tutaj wersja błyskawiczna – łosoś w sosie balsamicznym powstaje w 15 minut, nie więcej.
Frytki z selera
Odkąd kilka lat temu jadłam gotowanego selera (bez żadnych dodatków), myślałam, że to pełne witamin i innych dobrodziejskich składników warzywo nie wróci do mojej kuchni. A tu proszę – jest. Bo frytki z selera zupełnie nie smakują jak gotowany seler.
Co brać do pracy: sałatka z fasoli z jajkiem
Dobry obiad do pracy musi być sycący, smaczny i na tyle obfity, żeby nie skusiła Cię oferta automatu z batonikami. Dziś sałatka z fasoli z jajkiem i pomidorem – nie ukrywam, nie jest to danie wykwintne, ale na pewno nie będziesz siedzieć z pustym żołądkiem.
Gulasz warzywny
Gulasz warzywny według mojego przepisu to dobry sposób na „przemycenie” większej ilości warzyw.
Co brać do pracy: cielęcina z cukinią
Pełny, ciepły obiad – dobry w Fazie 1. Cielęcina z cukinią najlepsza jest pod podgrzaniu, ale w sytuacji podbramkowej, zjesz ją też na zimno.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl