Przepisy

Kurczak w przyprawach 

Kurczak w przyprawach powstał przypadkiem. Chciałam zrobić coś w klimatach śródziemnomorskich, ale nie chciałam znowu robić szaszłyków z kurczaka shish taouk, tylko coś innego. Przejrzałam zapasy przypraw, zastanowiłam się i oto jest. Kurczak w przyprawach nie jest wcale ostry, raczej bardzo aromatyczny, ale delikatny, a…

Przepisy

Zupa-krem z brokułów 

Przeglądałam ostatnio moje stare wpisy w blogu – takie sprzed kilku lat. Sporo się przez ten czas nauczyłam – nie tylko umiem robić lepsze zdjęcia, ale też uważam, że o wiele lepiej gotuję. Zupa-krem z brokułów pojawiła się już kiedyś w blogu, ale w wersji,…

Przepisy

Kofta syryjska 

Koftę, czyli kotleciki z mielonego mięsa, robiłam wiele razy. Czasem formowałam podłużne kształty i nadziewałam je na patyki do szaszłyków, czasem układałam mięso z przyprawami na patelni grillowej i potem je obracałam, ale zawsze kofta była pikantna, intensywna w smaku. Wiem, że nie wszyscy lubią…

Przepisy

Co jeść na obiad? Menu #13 

Zaplanowanie, co jeść na obiad przez tydzień, to wyzwanie – wiem o tym, bo staram się co tydzień planować posiłki. Dlatego mam dla Ciebie kolejny przegląd przepisów – prostych, różnorodnych, łatwych do zdublowania. Jest coś z makaronem, jest ryba, jest zupa – daj znać, które…

Przepisy

Co jeść na obiad? Menu #12 

Planowanie posiłków to podstawa. Ale co, jeśli nie masz pomysłu, co ugotować? Zapraszam do mojego przeglądu „co jeść na obiad” – pięć nietrudnych przepisów do wykorzystania w tygodniu. Jak zwykle, polecam zdublowanie tego przepisu, który najbardziej Ci się podoba, będziesz miała gotowy obiad na następny…

Uroda

Krem Creamy Moringa For You: mój test 

O kosmetykach piszę od kilkunastu lat – zaczynałam jeszcze w Usenecie (ręka do góry, kto wie, co to takiego), potem pracowałam w Kafeterii i tak dalej. Przetestowałam na pewno setki kosmetyków, samych kremów do twarzy pewnie kilkadziesiąt. Było wiele bardzo dobrych, ale w każdym potrafiłam…

Przepisy

Lasagne bez mięsa 

Jakoś tak wyszło, że zaprosiłam znajomych na lasagne. Tylko, że znajoma nie je mięsa – musiała więc powstać lasagne bez mięsa. Jasne, mogłam zrobić po prostu lasagne ze szpinakiem, ale chciałam, żeby danie miało też czerwony sos. Pomyślałam i zrobiłam. Wyszła przepyszna, spróbuj!