Przepisy

Kapuśniak z wolnowaru 

Uwielbiam kapuśniak, przez moją mamę zwany zarzutką. Kiedy tylko ugotuje tę zupę, bez skrupułów zabieram do domu słoik, czasem dwa. Lekko kwaśna zupa jest doskonała w chłodne dni. Ponieważ jednak miałam w domu zapas kapusty kiszonej, postanowiłam zrobić sama kapuśniak – z wolnowaru, bo uznałam,…

Uroda

Tonik do twarzy: mój przegląd 

Tonik do twarzy znam od dzieciństwa – moja mama kupowała sobie całe serie kosmetyków, np. New Wave (a może coś innego z Wave w nazwie?): tonik, mleczko, jakiś krem i używała tego z nabożeństwem. Nikt się za bardzo wtedy nie zastanawiał, co dany kosmetyk robi,…

Moda

Torebki na wiosnę: O Bag 

Najwyższa pora przeglądać, jakie torebki na wiosnę proponują marki – mimo że ma być jeszcze kilka chłodnych dni, wiosna tuż za rogiem. Co wybrać? To oczywiście kwestia upodobań, ale proponuję coś, co naprawdę Ci się spodoba. Pastele? Przełomowe. via GIPHY Ja zachwyciłam się nową kolekcją…

Przepisy

Kurczak w przyprawach 

Kurczak w przyprawach powstał przypadkiem. Chciałam zrobić coś w klimatach śródziemnomorskich, ale nie chciałam znowu robić szaszłyków z kurczaka shish taouk, tylko coś innego. Przejrzałam zapasy przypraw, zastanowiłam się i oto jest. Kurczak w przyprawach nie jest wcale ostry, raczej bardzo aromatyczny, ale delikatny, a…

Przepisy

Zupa-krem z brokułów 

Przeglądałam ostatnio moje stare wpisy w blogu – takie sprzed kilku lat. Sporo się przez ten czas nauczyłam – nie tylko umiem robić lepsze zdjęcia, ale też uważam, że o wiele lepiej gotuję. Zupa-krem z brokułów pojawiła się już kiedyś w blogu, ale w wersji,…

Przepisy

Kofta syryjska 

Koftę, czyli kotleciki z mielonego mięsa, robiłam wiele razy. Czasem formowałam podłużne kształty i nadziewałam je na patyki do szaszłyków, czasem układałam mięso z przyprawami na patelni grillowej i potem je obracałam, ale zawsze kofta była pikantna, intensywna w smaku. Wiem, że nie wszyscy lubią…