Przepisy

Grzanki z patelni 

Wiele razy pisałam już o tym, że nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się kupować tyle, ile jest potrzebne, mrozić porcje obiadowe i wykorzystywać to, co jest w lodówce. Grzanki z patelni to doskonały sposób na zużycie drugiej świeżości pieczywa. Jak je zrobić?

Przepisy

Najlepszy pilaw z jagnięciny 

Tak, jak pisałam w przypadku przepisu na tagine z jagnięciny – liczą się przyprawy. Mięso może być naprawdę pośledniego sortu, ale przyprawy muszą być świeże, aromatyczne i raczej nie da się ich niczym zastąpić. Pilaw z tego przepisu wykarmi armię i chociaż jest nieco czasochłonny w…

Dom

Inspiracje: dekoracyjne poduszki 

Jest wiosna (chłodna, ale wiosna, nie ma co wybrzydzać). Jeśli masz ochotę odświeżyć wygląd domu, ale nie masz czasu, ochoty i/lub środków na gruntowny remont, pomyśl o drobnych zmianach w wystroju. Czasem wystarczą drobiazgi. Dekoracyjne poduszki pełnią podwójną rolę. Po pierwsze, ładnie wyglądają i zmieniają…

Przepisy

Najprostsza pasta na kanapki 

To danie jest tak proste i oczywiste, że każdy je pewnie zna w jakiejś wersji. Pasta na kanapki to same zalety – zamiast wędliny o nieznanym często składzie robisz własną pastę, której skład dobrze znasz, możesz ją doprawić wedle potrzeb, a ładnie podana, będzie bohaterką…

Podróże

Little America, Warszawa 

Moda na burgery nie przemija. Podawane są od lat, w wielu wariantach, niejedna burgerownia rozwinęła się w sieć. Burgery, wbrew obiegowej opinii, nie są niezdrowe – chude, grillowane mięso, dużo dodatków warzywnych to same plusy. Minusem mogą być tłuste frytki, grube bułki i sosy na…

Dom

Inspiracje: kolekcja Bolesławiec Renesans 

Nie ma chyba w Polsce człowieka, który nie wiedziałby, jak wygląda ceramika z Bolesławca. Grube, kolorowe talerze, miseczki, kubki, podstawki pod łyżki towarzyszyły nam w domach rodzinnych, czasem ozdabiały ściany. W Bolesławcu nadal produkuje się ceramikę jak przed laty – wypalone w piecu naczynia gliniane…