Grzanki z patelni
Wiele razy pisałam już o tym, że nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się kupować tyle, ile jest potrzebne, mrozić porcje obiadowe i wykorzystywać to, co jest w lodówce. Grzanki z patelni to doskonały sposób na zużycie drugiej świeżości pieczywa. Jak je zrobić?
Najlepszy pilaw z jagnięciny
Tak, jak pisałam w przypadku przepisu na tagine z jagnięciny – liczą się przyprawy. Mięso może być naprawdę pośledniego sortu, ale przyprawy muszą być świeże, aromatyczne i raczej nie da się ich niczym zastąpić. Pilaw z tego przepisu wykarmi armię i chociaż jest nieco czasochłonny w…
Resztki z obiadu… z restauracji?
Idziesz do restauracji. Jedzenie jest pyszne. Zamawiasz przystawkę, potem danie główne, rozważasz jeszcze deser, ale w połowie obiadu czy kolacji wiesz już, że masz dość. Ale jak to, wyrzucić takie dobre jedzenie? Z drugiej strony, wpychać na siłę? Bez sensu. Na szczęście jest rozwiązanie, o…
Jak rozpoznać podróbki New Balance?
Kiedy zaczynałam pisać o podróbkach, koncentrowałam się głównie na dobrach luksusowych. Torebki po kilkanaście tysięcy, drogie szale – sądziłam, że to jest najczęściej podrabiane. Nie mam oczywiście dokładnych danych, ale ostatnio spośród wszystkich pytań o rozpoznanie podróbki mniej więcej połowa dotyczy dóbr luksusowych, a druga…
Inspiracje: dekoracyjne poduszki
Jest wiosna (chłodna, ale wiosna, nie ma co wybrzydzać). Jeśli masz ochotę odświeżyć wygląd domu, ale nie masz czasu, ochoty i/lub środków na gruntowny remont, pomyśl o drobnych zmianach w wystroju. Czasem wystarczą drobiazgi. Dekoracyjne poduszki pełnią podwójną rolę. Po pierwsze, ładnie wyglądają i zmieniają…
Najprostsza pasta na kanapki
To danie jest tak proste i oczywiste, że każdy je pewnie zna w jakiejś wersji. Pasta na kanapki to same zalety – zamiast wędliny o nieznanym często składzie robisz własną pastę, której skład dobrze znasz, możesz ją doprawić wedle potrzeb, a ładnie podana, będzie bohaterką…
Little America, Warszawa
Moda na burgery nie przemija. Podawane są od lat, w wielu wariantach, niejedna burgerownia rozwinęła się w sieć. Burgery, wbrew obiegowej opinii, nie są niezdrowe – chude, grillowane mięso, dużo dodatków warzywnych to same plusy. Minusem mogą być tłuste frytki, grube bułki i sosy na…
5 rzeczy, które warto wiedzieć o oleju arganowym
Olej arganowy pojawił się w kosmetykach już kilka lat temu, chociaż znany jest od setek lat. Jest obecnie jednym z najchętniej wybieranych produktów w kosmetyce. Nic w tym dziwnego, jego sekretne składniki doskonale działają na odżywienie skóry i jej nawilżenie. Jakie ma właściwości i jak…
Kurczak w sosie musztardowym
Jasne, można zrobić kurczaka pieczonego. Można go zgrillować i podać obok musztardę. Ale można to połączyć – a kurczak w sosie musztardowym jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Spróbujesz?
Inspiracje: kolekcja Bolesławiec Renesans
Nie ma chyba w Polsce człowieka, który nie wiedziałby, jak wygląda ceramika z Bolesławca. Grube, kolorowe talerze, miseczki, kubki, podstawki pod łyżki towarzyszyły nam w domach rodzinnych, czasem ozdabiały ściany. W Bolesławcu nadal produkuje się ceramikę jak przed laty – wypalone w piecu naczynia gliniane…
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl