Przepadam za pesto. Najczęściej robię pesto z rukoli, ale pesto pietruszkowe to też bardzo dobry pomysł. Szczególnie, jeśli masz nadmiar natki pietruszki i chcesz ją przerobić – lekko zwiędła pietruszka też się nadaje!
Spis treści
Pesto pietruszkowe – składniki
proporcje na średniej wielkości słoiczek, około 5-6 porcji
- 1/2 pęczka pietruszki
- garść liści bazylii
- 3 łyżki pistacji
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oleju rydzowego
Pesto pietruszkowe – przepis
Podprażyć pistacje na suchej patelni pistacje. Zmiksować z resztą.
Pesto pietruszkowe – uwagi
Jeśli nie masz oleju rydzowego i nie chcesz go kupować, możesz zastąpić go np. olejem rzepakowym – ale to nie jest ten sam smak. Olej rydzowy kupisz w delikatesach i supermarketach, w dziale z żywnością ekologiczną. Możesz go też znaleźć w sklepach internetowych z żywnością – np. tutaj.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl