Przepadam za pesto. Najczęściej robię pesto z rukoli, ale pesto pietruszkowe to też bardzo dobry pomysł. Szczególnie, jeśli masz nadmiar natki pietruszki i chcesz ją przerobić – lekko zwiędła pietruszka też się nadaje!

Pesto pietruszkowe – składniki

proporcje na średniej wielkości słoiczek, około 5-6 porcji

  • 1/2 pęczka pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki pistacji
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oleju rydzowego

Pesto pietruszkowe – przepis

Podprażyć pistacje na suchej patelni pistacje. Zmiksować z resztą.

Pesto pietruszkowe – uwagi

Jeśli nie masz oleju rydzowego i nie chcesz go kupować, możesz zastąpić go np. olejem rzepakowym – ale to nie jest ten sam smak. Olej rydzowy kupisz w delikatesach i supermarketach, w dziale z żywnością ekologiczną. Możesz go też znaleźć w sklepach internetowych z żywnością – np. tutaj.