Znacie pojęcie „preppersi”? To ludzie, którzy starają się przygotować na wszelkie nieprzyjemne okoliczności, jak długotrwałe przerwy w dostawie prądu, klęski żywiołowe, nawet wojna. Mnie daleko do najbardziej rozwiniętych preppersów, ale jeśli chodzi o zapasy jedzenia, mogę w dowolnym momencie przyjąć kilkanaście osób. Na tydzień. Jednym z przepisów, które mam na taką właśnie okazję, jest makaron z soczewicą w sosie pomidorowym. Poza cebulą i porem, wszystkie składniki są paczkowane.

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym – składniki

proporcje na 6 do 8 porcji

  • 400 ml bulionu
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • makaron pełnoziarnisty (po jakieś 50-60 g na osobę)

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym – przepis

Bulion, jeśli jest zamrożony, rozmrozić (wsadzić pudełko na 2 minuty do ciepłej wody, po czym przerzucić jego zawartość do niedużego garnka i zacząć podgrzewać).

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekany czosnek, cebulę i pokrojonego w plasterki pora. Smażyć ok. 15 minut, aż warzywa zaczną brązowieć. Wtedy dodać bulion, ocet, pomidory krojone, soczewicę, bazylię, oregano i około 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz do średniego i dusić około 45 minut, częściowo przykryte, mieszając co jakiś czas.

Po upływie tego czasu zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z instrukcją.

Sos doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 10 minut, mieszając. Jeśli sos jest niewystarczająco gęsty, zdjąć z garnka pokrywkę i zwiększyć gaz.

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym – uwagi

Z tych ilości wychodzi sosu na 6 do 8 porcji, więc można tym daniem podjąć parę osób albo zrobić sobie zapasy.

Jeśli chcesz, do sosu możesz wlać kilka łyżek mleka, będzie bardziej aksamitny.