Curry z rybą robi się błyskawicznie, bo nie trzeba kilku godzin na marynowanie mięsa. Ryba błyskawicznie nabiera smaku sosu i aromatu przypraw, więc to danie możesz robić, kiedy tylko przyjdzie Ci na nie ochota.

Curry z rybą – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 400 g świeżej ryby (u mnie był to dorsz)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przyprawy curry (do kupienia w sklepach – ale jeśli chcesz, możesz przygotować ją samodzielnie)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sumaku (jeśli go nie masz, zastąp inną przyprawą o kwaskowatym smaku)

Cebulę, czosnek i imbir posiekać.

Rybę pozbawić ości, pokroić w kawałki.

Odsączyć i opłukać ciecierzycę.

Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i czosnek. Podsmażać do zrumienienia. Dodać imbir i przyprawę curry, poddusić przez około 30 sekund, dodać pomidory, sos rybny i sumak. Wymieszać, dusić przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać ciecierzycę i rybę, zamieszać, dusić kolejne 10 minut.

Podawać na ciepło – solo lub z ryżem.

Curry z rybą idealnie nadaje się do mrożenia, ale uwaga – po odmrożeniu smak jest nieco bardziej intensywny, więc jeśli wolisz delikatniejszy smak hinduskich potraw, może się okazać, że trzeba będzie dodać trochę przecieru pomidorowego.

Jeśli podasz curry bez ryżu, jest OK na 1 fazę diety South Beach.