Czasem jest tak, że kupujemy oczami – zwłaszcza, jeśli na zakupy pojedzie się bez listy, co serdecznie odradzam. Wtedy do koszyka trafia wszystko, bo takie ładne i tanie, szkoda nie wziąć, coś się z tego zrobi. Pesto z bobu to pomysł na te chwile, kiedy patrzeć nie możesz na gotowany bób. Daj mu drugie życie!
Spis treści
Pesto z bobu – składniki
- 0,5 kg gotowanego bobu
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g pestek słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
Pesto z bobu – przepis
Bób obrać.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika blendera, zmiksować.
Pesto z bobu – jak podawać?
Można – jak widać na zdjęciu – podawać je z makaronem, ale zastosowań jest wiele. Możesz używać go jako pastę do kanapek, jako dip do warzyw (wtedy warto je nieco rozrzedzić). Przechowuj w pojemniku plastikowym lub słoiku, zalane warstwą oliwy, żeby nie ściemniało.
To danie ma charakterystyczny posmak bobu – jeśli chcesz go złagodzić, możesz dodać do masy pietruszkę, bazylię lub rukolę.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] 4 łyżki pesto z bobu […]
[…] 150g bobu (jeśli ugotuje się za dużo, nie szkodzi, można zjeść z czymś innym albo przerobić na pesto) […]