Pisałam o tym, jak zrobić arabskie przyjęcie, wydawałam takie kolacje niejeden raz i w zasadzie mam stałe menu. Ale raz na jakiś czas chcę coś podmienić, coś zrobić inaczej – kiedyś np. sama zrobiłam faszerowane liście winogron (obiecuję kiedyś o tym opowiedzieć szerzej, ale jest to naprawdę robota dla cierpliwych albo towarzyskich). Tym razem mieli wpaść znajomi, których dawno nie widzieliśmy, więc pieczona kofta z hummusem nie pojawiła się na stole dlatego, że ciągle jedli u nas to samo. Raczej chciałam to danie zrobić, w tej wersji, a jak przychodzą goście, to jest większe uzasadnienie dla zrobienia klopsików z kilograma mięsa.

Pieczona kofta z hummusem: składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka (lub z nogi kurczaka)
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy arabskiej (patrz: uwagi)
  • 1 porcja domowego hummusu
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

pieczona kofta na hummusie

To się przyda:

Miseczki kuchenne – moim zdaniem mise en place (czyli przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do gotowania) to podstawa, bo nie lubię robić czegoś w pośpiechu.

Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.

Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…

Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.

Mała patelnia z pokrywką – po wielu latach z kilkoma dużymi patelniami, kiedyś kupiłam małą, o średnicy 20 cm. Teraz mam takie dwie i to najczęściej używane patelnie w mojej kuchni.

Pieczona kofta z hummusem: przepis

Rozgrzej piekarnik do 175C.

Posiekaj cebulę, czosnek i pietruszkę (jeśli nie masz do tego zacięcia, wrzuć wszystko do blendera). Dodaj mięso mielone i przyprawy.

Przygotuj blachy do pieczenia, załóż rękawiczki jednorazowe, formuj z dobrze wymieszanego mięsa kulki (raczej mniejsze niż większe) i układaj je na blachach do pieczenia.

Gotowe kulki skrop lekko oliwą i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Mają być ładnie przyrumienione.

W międzyczasie przygotuj domowy hummus jak w moim przepisie i rozprowadź go na półmisku.

Na suchej patelni podgrzewaj orzeszki piniowe, aż się zrumienią – BARDZO uważnie, bo jak odejdziesz na chwilę, to trzeba będzie kolejnej porcji. Podprażone odłóż do miseczki i odstaw na bok.

Na ciepłą patelnię wlej oliwę, dodaj płatki chili, zamieszaj. Nie trzeba tego podgrzewać.

Kiedy mięso jest gotowe, przełóż je z blach do pieczenia na półmisek z hummusem. Polej oliwą z chili, posyp orzeszkami piniowymi. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Pieczona kofta z hummusem: uwagi

pieczona kofta na hummusie

Czy musi być mięso drobiowe?

W ogóle w kuchni arabskiej dużo jest wołowiny, baraniny, jagnięciny, ale w tym przepisie, moim zdaniem, delikatne mięso kurczaka lub indyka będzie najbardziej odpowiednie. W wołowinie te przyprawy zginą, klopsiki z jagnięciny są o wiele tłustsze i polewanie ich oliwą uważam za sporą przesadę.

Co to jest przyprawa arabska?

To jest moje uproszczenie. Można oczywiście użyć przypraw jednorodnych, ale mam wrażenie, że lista składników, gdzie 10 kolejnych to same przyprawy, ludzi raczej odstręcza niż zachęca do gotowania, a ja jednak chciałabym, żeby ktoś kiedyś coś z przepisu ode mnie ugotował. Dlatego też sama nie robiłam własnego miksu, tylko użyłam bzar – takiej mieszanki przypraw, którą kupiłam ostatnio w Emiratach. To jest emiracki wynalazek; jest tam i mielona kolendra, i kozieradka, i chili, i kurkuma… Na Allegro znalazłam coś o nazwie “przyprawa Dubai” – i jest to zbliżone do tego, co przywiozłam. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie warto lecieć na wycieczkę do Dubaju, bo zawsze warto, ale nie jest to warunek sine qua non zakupu tej mieszanki przypraw.

Inne przepisy na koftę:

Kofta syryjska

Pikantna kofta

Kofta z patelni

Kofta wołowa w pikantnym sosie pomidorowym

Arabskie pulpety z tahini

Linki w opisie mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.

Och, cześć 👋
Miło cię poznać.

Zarejestruj się, aby regularnie otrzymywać ciekawe treści w swojej skrzynce odbiorczej.

Nie spamuję! Przeczytaj politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.