Nie tak dawno prezentowałam przepis na kurczaka, który znalazłam w jednej z książek kucharskich dla diety South Beach. Dziś przepis na kurczaka jeszcze prostszego – a to z uwagi na to, że z serwisu przepisy.net otrzymałam masę przypraw marki Galeo (należącej do firmy Kamis) i uważam, że część z nich warto polecić wszystkim gotującym zgodnie z dietą South Beach.

Pieczony kurczak, wersja 2

  • 1 kurczak, cały
  • cebula czosnkowa
  • oliwa
  • oliwa w sprayu
  • przyprawa do kurczaka Galeo

Rozgrzać piekarnik do 200C. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawą pod skórą, na piersiach i po skórze, także tej na udach czy skrzydłach, delikatnie skropić oliwą. Cebulę pokroić w półplastry, rozłożyć pod kurczakiem na brytfannie. Wstawić do pieca na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, spryskać kurczaka oliwą w sprayu (dzięki temu wyszła wyjątkowo chrupiąca skórka) i wstawić na dalszą godzinę.

Tak wygląda gotowe danie:

Więcej o przyprawie można przeczytać tu. Zwykle nie jestem fanką tego typu gotowców, bo lubię sama dobierać zioła i przyprawy, ale rozumiem, że nie wszyscy muszą mieć na to czas czy ochotę. Dlatego naturalne mieszanki przypraw, jak ta, są dobrym wyjściem. Zaznaczam – poza przyprawą niczego więcej nie użyłam, ona zawiera sól, więc nie ma potrzeby dodawania jej do potrawy.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/